Majowy wysiew ziół

Maj jest także dobrym miesiącem do wysiewu ziół. Ulepszają one smak, wygląd  i zapach dań.

Warto mieć je w ogródku lub na parapecie kuchennym. Ponadto posiadają właściwości lecznicze, dlatego od dawna wykorzystuje się je jako składniki leków w medycynie ludowej.

 

W maju proponujemy wysiew następujących ziół:

arcydzięgiel litwor – roślina wieloletnia stosowana do sosów, sałatek oraz jako przyprawa do potraw z ryb. Stosowany w nadmiernej pobudliwości, bezsenności,w bólach głowy i osłabieniach.

arcydziegiel

bazylie: można znaleźć różne odmiany – od właściwej po cynamonową, świętą i grecką. Najczęściej stosowana do sosów, dań włoskich, twarogu, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb.

bazylia

Herbaciane popołudnie – mieszanka ziół: mięty, melisy, szałwii i rumianku, które doskonale nadają się do sporządzania herbat o relaksacyjnym działaniu.

herbaciane_popoludnie

hyzop lekarski – świeże i suszone liście są świetną przyprawą do mięs, wędlin, ryb, zup, sosów i jaj. Pomocny środek przy zaparciach i niestrawności, w chorobach układu oddechowego oraz jako środek wykrztuśny.

hyzop

kolendra siewna – jej owoce zawierają m. in. białka, lipidy, oraz witaminę C. Używane jako przyprawa do pieczonego mięsa wieprzowego, wędlin, pasztetów, sosów, ciast, wódek oraz likierów. Wzmaga apetyt. Zewnętrznie można stosować ją na bóle mięśniowe i stawowe.

kolendra

kozłek lekarski – surowcem zielarskim jego są organy podziemne – korzenie i kłącza. Zbierane wiosną lub jesienią następnego roku. Nalewki i wyciągi z niego działają przeciwbólowo i uspokajająco.

kozlek

lawenda lekarska – roślina lecznicza, przyprawowa, zapachowa i ozdobna. Olejek lawendowy działa przeciwbakteryjnie i uspokajająco, ułatwia zasypianie.

lawenda

lubczyk ogrodowy – świeże liście można dodawać do zup, sosów i mielonego mięsa. Zasuszone kłącza nadają się do gulaszu, flaków, drobiu i baraniny. Pomaga w chorobach nerek.

lubczyk

mięta – jej aromatyczne liście należy zbierać przed suszeniem. Doskonała na herbatę, do deserów, sałatek, alkoholi.

mieta

Ogród ziołowy na wiele lat – mieszanka popularnych gatunków wieloletnich ziół: hyzopu, lawendy, estragonu i lubczyku. Służą jako przyprawa do wielu potraw, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. Stanowią także wartość dekoracyjną.

ogrod_ziolowy_na_wiele_lat1

oregano – jako przyprawy używa się liści z górną cześcią pędu. Stosowany do pizzy, potraw z jaj, mięsa, ryb, serów. Ma właściwości dezynfekujące, wykrztuśne i przeciwskurczowe.

oregano

Pachnąca kuchnia – mieszanka ziół powszechnie używanych w kuchni: majeranku, cząbru, bazylii, oregano i tymianku. Ich ziele poprawia smak potraw, natomiast napar łagodzi wiele dolegliwości.

pachnaca_kuchnia

rozmaryn – młode liście oraz końcówki pędów o charakterystycznym korzennym zapachu stosuje się jako dodatek do potraw mięsnych, sałatek warzywnych, zup i sosów.

rozmaryn

rukiew wodna – ciekawa roślina wieloletnia z rodziny kapustowatych o szerokim działaniu leczniczym. Bogata w witaminy: A, B, C, D, E, kwas foliowy oraz cynk, żelazo, potas i wapń. Spożywanie jej oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu. Liście rukwi mają lekko pieprzowy, pikantny smak, podobny do rzodkiewki.

rukiew

rumianek – napar z niego stosuje się przy zaburzeniach pracy żołądka. Zewnętrznie – jako środek dezynfekujący i przyśpieszający gojenie ran.

rumianek

szałwia lekarska – stosowana jako dodatek do potraw. Ma przede wszystkim właściwości lecznicze. Doskonały środek przeciwzapalny. Łagodzi stany zapalne jamy ustnej, dziąseł i gardła.

szalwia

trybuła ogrodowa – świeże liście zawierają witaminę C. Trybułę używa się do przyprawienia dań z jaj, do dekoracji kanapek. Ziele trybuły pobudza apetyt i ma właściwości moczopędne.

trybula

tymianek właściwy – stosowany jako przyprawa do gęstych zup, dziczyzny, tłustych mięs, serów, ziemniaków oraz wędlin. Leczniczo działa moczopędnie, wykrztuśnie, łagodzi skurcze żołądka, nerwobóle, wspomaga trawienie. Napar lub olejek tymiankowy stosuje się zewnętrznie w chorobach skóry.

tymianek

Zachęcamy do korzystania z właściwości przyprawowych i leczniczych ziół. Pamiętajmy jednak, że (tak jak w przypadku każdego leku) stosowanie ich w celach leczniczych w sposób nieprawidłowy lub w nadmiarze jest szkodliwy oraz że w przypadku chorób nie zastąpi wizyty u lekarza.

Stosowanie ziół w kuchni otwiera wiele możliwości kulinarnych. Są one wspaniałym dodatkiem do dań oraz deserów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s