Świeże zioła w doniczce

Warto mieć na parapecie kuchennym zioła, które w każdej chwili możemy dodać do przyrządzonych potraw.

Dodając świeżo zerwane zioła potrawy stają się bardziej aromatyczne, a ich smak zostaje podkreślony. Przygotowane dania stają się także zdrowsze.

Dlaczego warto dodać świeże zioła do potraw?

  • Pobudzają nasze kubki smakowe.
  • Ulepszają smak, wygląd i zapach dań.
  • Sprzyjają zachowaniu smukłej sylwetki.

Proponujemy  wysiew następujących gatunków:

  • Bazylia właściwa mieszanka odmian – mieszanka kilku odmian bazylii różniących się barwą, wzrostem, wielkością liści oraz aromatem. Bazylia może być dodawana do sosów, sałatek, zapiekanek, ryb i mięs.
  • Tymianek właściwy – stosowany jako przyprawa do mięs, serów i zup.
  • Pietruszka naciowa mieszanka o liściach gładkich i kędzierzawych – wykorzystywana jako przyprawa i dekoracja potraw.

Przed wysiewem przygotuj:

– trzy doniczki,

– ziemię ogrodniczą,

– nasiona,

– wodę.

1
Przygotuj doniczki i nasiona.
2
Napełnij doniczki ziemią.

3

4
Wysiej nasiona.

567891011

12
Przykryj wysiane nasiona cienką warstwą ziemi.

13

14
Podlej wodą.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s